Forum grupy: literatura
ekranizacje książek
Pachnidło
Aleksander napisał(a):
Za Pachnidło niejeden idiota gotów by Cię zlinczować, ale ja się w zupełności zgadzam. Film beznadziejny, ale wciąż lepszy od książki ;)
ekranizacje książek
Nie wiem czy znasz może film 1408 grają w nim między innymi John Cusack i Samuel L. Jackson. Świetny horror na podstawie opowiadania Stephena King'a świetna rzecz zarówno opowiadanie jak i filmGorąco polecam :)
ekranizacje książek
hmmmm... moim zdaniem książki biją na łeb nawet najlepsze ekranizacje.
Poza tym literatura pobudza inne zmysły niz film. Nie zdażyło mi się, aby film zachwycił po przeczytaniu książki /przed przeczytaniem też :-)/
ukłony
ekranizacje książek
odnośnie Pachnidła - moim zdaniem książka zdecywodanie lepsza od filmu (ale też czytałam ją na kilka dobrych lat przed powstaniem filmu).
A filmy lepsze od książek?:
1. Dziecko Rosemary
2. Tajemnice Los Angeles (książka to gniot straszny)
3. Nagi Lunch (przykro mi Panie Burroughs)
4. Piąta zima magnetyzera
było tego jeszcze trochę, ale pamięc zawodzi :)
Interesujący film "Tamten świat samobójców" na podstawie opowiadania Kereta "Kolonie Kellera" - podobała mi sie i książka i film, z niewielką przewagą tego drugiego (autor książki był również scenarzystą filmu - wprowadził do niego kilka świetnych pomysłów, rezygnując równocześnie z kilku słabszych z opowiadania).
Interesujące "Salo, czyli 120 dni sodomy". Uwaga - film zdecydowanie nie dla każdego. A książka? utknęłam na nudnym fragmencie.
No i film, który niesamowicie mnie zanudził "Miłość w czasach zarazy". Ciagnie się i ciągnie nie mając nic z uroku prozy Marqueza.