Forum grupy: literatura

Aleksander

Aleksander

Kraków

ekranizacje książek

2009-02-12 14:02:30
Poszukuję najlepiej zekranizowanych książek, tudzież filmów opartych na jakichś dziełach literackich! ;) Macie czasem wrażenie, że film jest lepszy od książki? Przykładem niech będzie "Wyznania gejszy", "Pachnidło", ba! "Solaris". Zachęcona filmem siadam do książki i czar pryska!
cytuj zgłoś naruszenie regulaminu »

ocena:

Zygfryd

Zygfryd

Sanok

Pachnidło

2009-02-22 17:04:52

Aleksander napisał(a):

Przykładem niech będzie "Wyznania gejszy", "Pachnidło", ba! "Solaris". Zachęcona filmem siadam do książki i czar pryska!

Za Pachnidło niejeden idiota gotów by Cię zlinczować, ale ja się w zupełności zgadzam. Film beznadziejny, ale wciąż lepszy od książki ;)

werteria7

werteria7

Pruszków

ekranizacje książek

2009-12-17 20:29:00

Nie wiem czy znasz może film 1408 grają w nim między innymi John Cusack i Samuel L. Jackson. Świetny horror na podstawie opowiadania Stephena King'a świetna rzecz zarówno opowiadanie jak i filmGorąco polecam :)

ekranizacje książek

2010-01-11 19:44:25

hmmmm... moim zdaniem książki biją na łeb nawet najlepsze ekranizacje.

Poza tym literatura pobudza inne zmysły niz film. Nie zdażyło mi się, aby film zachwycił po przeczytaniu książki /przed przeczytaniem też :-)/

ukłony

ekranizacje książek

2010-05-04 20:44:38

odnośnie Pachnidła - moim zdaniem książka zdecywodanie lepsza od filmu (ale też czytałam ją na kilka dobrych lat przed powstaniem filmu).

A filmy lepsze od książek?:

1. Dziecko Rosemary

2. Tajemnice Los Angeles (książka to gniot straszny)

3. Nagi Lunch (przykro mi Panie Burroughs)

4. Piąta zima magnetyzera

było tego jeszcze trochę, ale pamięc zawodzi :)

Interesujący film "Tamten świat samobójców" na podstawie opowiadania Kereta "Kolonie Kellera" - podobała mi sie i książka i film, z niewielką przewagą tego drugiego (autor książki był również scenarzystą filmu - wprowadził do niego kilka świetnych pomysłów, rezygnując równocześnie z kilku słabszych z opowiadania).

Interesujące "Salo, czyli 120 dni sodomy". Uwaga - film zdecydowanie nie dla każdego. A książka? utknęłam na nudnym fragmencie.

No i film, który niesamowicie mnie zanudził "Miłość w czasach zarazy". Ciagnie się i ciągnie nie mając nic z uroku prozy Marqueza.

oceń:

wróć do forum grupy » odpowiedz